HER ZAMAN BİR ÇÖZÜM VARDIR
Babalarının ölümünden sonra, mirası babalarının vasiyetine göre paylaşmak üzere kardeşler bir araya gelirler. Fakat bir türlü işin içinden çıkamazlar. Mirası babalarının istediği gibi pay edemezler. Çünkü 17 sayısı ne 2'ye, ne 3'e, ne de 9'a bölünebilmektedir.
"Bu işin üstesinden ancak köyün tecrübe ehli, yaşlı bilgesi gelir!" diye düşünüp, ona giderler; durumu anlatırlar.
Bilge kişi :
"Benim bir devem var, onu da alıp, yeniden hesap yapın!" der.Bu cömertliğe çok şaşıran oğullar, 18 deveyi pay etmeye girişirler.
Önce 2'ye bölerler, büyük oğul 9 develik payını alır.
Sonra 3'e bölerler, çıkan 6 deveyi de ortanca oğul alır.
Daha sonra 9'a böldüklerinde 2 deveyi de küçük oğul alır.
Ama, bütün develeri paylaştıktan sonra ortada fazladan bir deve kalır yine. Oğullar bu duruma da bir çözüm getirmesi için yaşlı bilgeye başvururlar.
Bilge kişi güler ve:
"İyi öyleyse!" der. "Sorun çözümlendiğine göre, ben de devemi geri alabilirim öyleyse."
Hayat karmaşık. Pek çok sorun var önümüzde sıralanan. Hepsi de çözülmeyi bekliyor. Hatta bazen öyle anlar var ki hiç birini görmeyip sadece uzaklaşmak kaçmak istersiniz. Bunlarla yüzleşmemek uğruna yaşamın içinden pek çok şeyden kaçınırsınız. Ve bu çaresizlik hissi pek çok fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Kendinizi bedensel olarak yorgun, bitkin, aşırı gergin ve tetikte hissedebilirsiniz. Psikolojik olarak kendinizi işe yaramaz hissedebilir veya depresyon gibi rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte sosyal yaşamdan çekilir, okul ve işte başarısızlıklar yaşayabilirsiniz. Peki sorunları çözmek o kadar da zor mudur?
Sorunlarınızı çözmek için öncelikle onunla yüzleşme cesareti göstermelisiniz. Çoğu kişi yüzleşmekten korkup sorunu görmezden gelmektedir. Bu ise sorunu ortadan kaldırmayıp bazı durumlarda daha da kötüleştirebiliyor. Bu bakımdan ilk adım sorunun olduğunda bununla yüzleşme ve kabul etmektir. Sonra problemi net bir şekilde tanımlamak gerekmektedir. Ardından komik veya saçma da olsa tüm seçenekleri yazın. Her bir seçeneğin olası avantaj ve dezavantajlarını belirleyin. Bu kar zarar hesabına göre uygun olduğunu düşündüğünüz bir seçeneği uygulayın. Uyguladıktan sonra sonuçlarını mutlaka değerlendirin. Kötü gittiyse neden kötü gitti ve nasıl daha iyi hale getirildi diye analiz etmek faydalıdır ya da tamamen farklı bir seçeneği seçebilirsiniz. Yani çözüme ulaşmak sizin elinizde. Bir sorun olduğunda o sorunu çözemem diye düşünüp bırakmak yerine, sorunu etkili bir şekilde değerlendirirler. İlk aşamalarda sorun çözme süreci biraz ağır ilerlese de daha sonra pratiklik kazandıkça daha hızlanır ve otomatik hale gelir. Ve kişi sorunları çözmeye başardıkça kendine güveni gelir, sorun yaşamaktan korktuğu için kendini geri çekmez ve problemlerle karşılaştığında panik olmaz.
Unutmayın bazen sorunlar düşündüğümüz kadar karmaşık ve çözümü çok zor değildir. Biz bu sorunu çözemem diye düşünürken bazen çok yakınımızda öylece bizim onu görmemizi bekliyor olabilir.
Bu konuda sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız psikolojik destek alabilirsiniz.
TEL:0505 767 58 85 - 0216 347 60 03- 0533 373 81 23