VAZGEÇMEMEK
Cemal Reis, elli beş yaşında bir kaptan emeklisi idi ve emekli maaşı ile kıt kanaat geçinirdi. Hiç evlenmediği için, hep sıcak bir yuvanın, ona sevgileri ile hayat verebilecek bir eşin ve evlatların hasreti ile yanıyordu. Onu teselli eden tek şey, arada bir de olsa eski teknesi ile balığa çıkmaktı. O sabah, her zaman olduğu gibi erkenden uyandı. Denizde kahvaltı etmeyi sevdiğinden, kalkar kakmaz nevalesini hazırlayıp evinden fazla uzakta olmayan teknesine doğru yola koyuldu. Tabiat, sabahın o erken saatinde, tüm sessizliği ile reisin kanına huzurla karışık bir mutluluk şırınga ediyordu.
Fakat, akşama doğru çıkan fırtına, tüm huzurunu birden kaçırıverdi. Zaten yılların üzerine bindirdiği bir yığın yükle eskiyen teknesi, kısa sürede alabora olmuştu. Çok kereler böyle fırtınalarla karşılaştığından, sonuna kadar direnmesi gerektiğini biliyordu. Sabaha karşı, onu bir kalas parçasına tutunmuş, baygın bir halde buldular. Fırtına çoktan dinmişti. Reis, kurulanıp giyindikten sonra umursamaz bir tavırla kendisini bulanlara sordu: “Balıklarım nerede?
Çoğu bireyin yaşamda bir amacı vardır. Kendimizi iyi hissettirecek şeylerin peşinden koşarız. Bunlar kimimiz için para, kimimiz için aşk, kimimizin için başarı olabilir ve bu liste çok uzundur. Peki herkes bu amaçlara tıkır tıkır hiç zorlanmadan mı ulaşır
Amaçlarımıza ulaşmak bir süreçtir. Bazen uzun bazen kısa bir yoldur. Bu yolda bazı engellerin karşımıza çıkması kaçınılmazdır. Hatta işlevi bile olabilir; eğer engeller çıkıp sorunlarla karşılaşmazsak ulaştığımızda aldığımız haz daha düşük olur. Fakat sorunları atlatıp istediklerimize kavuşursak o zaman memnuniyetimiz ve sevincimiz artar.
Peki sorunlarla karşılaştığınızda ne yapmalısınız ? Öncellikle sorunu görüp , kabul etmeniz önemlidir. Yani sorun yokmuş gibi davranmak yerine sorunu fark edip, onu tanımlamak gerekmektedir . Sorun tam olarak ne , hangi ögeleri içeriyor, neden sorun? benim için nasıl sonuçlar doğurabilir ? gibi soruları sorabilirsiniz. Sonraki adım aklınıza gelen tüm çözüm önerilerini listelemektedir. Daha sonra her bir seçeneğin avantaj ve dezavantajlarından bir tanesi seçilir ve çözüm denenir. Ardından bu çözümün işe yarayıp yaramadığı değerlendirilir. Eğer yaramamışsa üzerinde değişiklikler yapılabilir ya da başka seçenek denenir. Böylece sorunlar çözüldüğünde siz sorun çözme konusunda deneyimli olmuş olursunuz. Bu deneyim size amaçlarınıza ulaşma konusunda ayrıca bir güven verir. Böylece sorunlarla karşılaştığınızda vazgeçmez, her ne olursa olsun devam edersiniz.
Bu konuda sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız psikolojikdestek alabilirsiniz.
TEL:0505 767 58 85 - 0216 347 60 03- 0533 373 81 23